Lånat

Att låna kan vara enkelt och bekvämt.

Gör din egen budgettavla

10 januari

Nytt år – nya möjligheter är ett uttryck som ofta brukar användas kring denna tid på året. Många ser starten på det nya året som en start på det nya livet där man kanske ska äta bättre, träna mer eller hålla mer ordning på sin ekonomi. Om det sistnämnda är någonting som du kan relatera till så finns det ett flertal olika sätt du kan ta till för att göra det bästa av det.

Första steget är egentligen att sätta upp ditt mål. Varför vill du ha bättre koll på din ekonomi. Är det så att du känner att lönen aldrig räcker till eller är det så att du vill försöka få igång ett sparande. Att sätta upp ett mål gör det lättare att verkligen genomföra förändringen så att det inte bara blir att du ska ha bättre koll på din ekonomi ”bara för att man ska det”.

Nästa steg kan vara att se över hur det faktiskt ser ut i dagsläget. Kanske kan du låna det klassiska inslaget med budgettavlan från ”Lyxfällan” och på så sätt se var dina pengar egentligen tar vägen. Med hjälp av denna kan du se vad du egentligen lägger dina pengar på, samt var du istället kan behöva placera dem för att få ihop det hela till dina önskemål.

Efter det när du sedan ska köra igång gäller det att ha en tydlig plan för hur dessa förändringar ska kunna ske. Kanske ska du sätta en maxspärr på hur mycket du får lägga på mat varje månad, eller kanske ska du säga upp alla klubbkort som gör att du enkelt kan handla på olika butiker över nätet. Om det är just shopping som är det du lägger för mycket pengar på så kan ett enkelt men bra tips vara att till exempel säga upp sig från alla olika nyhetsutskick som görs via nätet från butiker man tidigare handlat hos. Dessa är utformade med budskap och erbjudanden för att du ska komma tillbaka och handla mer, vilket kan göra att du enkelt faller för frestelsen.

Inga kommentarer.

Lämna ett svar